/*

Εκδόσεις Χείρωνας: Η εκδοτική δραστηριότητα του Εγχειρήματος ξεκινά..

Το Εγχείρημα Χείρωνας ξεκινά σύντομα την εκδοτική του δραστηριότητα, μέσω του νεοφυούς του κλάδου, «Εκδόσεις Χείρωνας».

Η πρώτη μας έκδοση, η οποία βρίσκεται ήδη στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας, αναμένεται να περάσει σύντομα στο τυπογραφείο και θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018. Πρόκειται για την πρώτη παγκοσμίως  κυκλοφορία του βιβλίου με τίτλο «η Οδύσσεια, εντός μας», του γερμανού φιλοσόφου, συγγραφέα και αστρολόγου Johann Wolfgang Denzinger. Βασίζεται σε προγενέστερο βιβλίο του συγγραφέα που έχει κυκλοφορήσει ήδη στα γερμανικά, με τον τίτλο «Die Odyssee im Tierkreis».

Ωστόσο, με την ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης, το περιεχόμενο του βιβλίου ανανεώθηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες ενός συνεχώς αυξανόμενου αναγνωστικού κοινού που αποζητά τη διεύρυνση της κατανόησης του σε σχέση με την αρχαιοελληνική πνευματική παράδοση.

Στο βιβλίο αυτό, ο Johann Wolfgang Denzinger – ένας αυθεντικός φιλέλληνας, μελετητής και λάτρης της ελληνικής Μυθολογίας – προσεγγίζει τη σημασία και τα κρυμμένα μυνήματα του Ομηρικού έπους της Οδύσσειας, με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και αποκαλυπτικό. Η ερμηνεία του σε σχέση με τους σταθμούς του Οδυσσέα, κατά το ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη, αναδεικνύει την ιδιοφυΐα του Ομήρου και έναν ανέγγιχτο θησαυρό γνώσης, ικανό να βοηθήσει πρακτικά το σύγχρονο άνθρωπο στα άμεσα αδιέξοδά του.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα, στην ελληνική έκδοση:

Το βιβλίο αυτό αποπνέει την αγάπη μου για τη Μυθολογία και τη βαθιά μου εκτίμηση στο πνεύμα της ελληνικής αρχαιότητας. Φέρει επίσης την ελπίδα μου, ότι θα χτίσει μια γέφυρα για τον αναγνώστη, η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει μέρος στον ψυχικό και πνευματικό πλούτο ενός κόσμου, ο οποίος πλέον, απλώς, αναφέρεται σε κάποια σχολικά βιβλία της ιστορίας.

Εκείνο που μας άφησαν οι αρχαίοι Έλληνες, είναι σοφία. Εκείνο το απόσταγμα του ανθρώπινου πνεύματος, το οποίο αποτέλεσε, σε όλες τις εποχές, το χαρακτηριστικό γνώρισμα του ανθρώπινου μεγαλείου. Αγάπη και σοφία – έτσι δίδαξαν οι μεγαλύτεροι διδάσκαλοι της ανθρωπότητας – είναι ένα, ή με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Όποιος αγαπά, ανοίγει τον εαυτό του στο μεγάλο Πνεύμα – στο Δημιουργό – και όποιος πλησιάζει τη σοφία, αρχίζει να αγαπά αληθινά. Αγαπώ σημαίνει επιγνώσκω, αναγνωρίζω και θαυμάζω. Αυτό ισχύει τόσο για την προσωπική αγάπη, όσο για την ευρύτερη αγάπη προς τη Δημιουργία, η οποία συμπεριλαμβάνει, τελικά, όλα τα πλάσματα.

Το βιβλίο αυτό ξεχυλίζει επίσης από θαυμασμό. Γιατί ο Όμηρος πέτυχε το βασικά ακατόρθωτο – να κάνει την αλήθεια τόσο «διάφανη».. Μέσα από τα έπη του, έφερε στο φως, με φαινομενικό τρόπο, νοήματα μεγάλης σπουδαιότητας – που ξεφεύγουν συνήθως της αντιληπτικής μας ικανότητας -, καθιστώντας τα κατανοητά για όλη την ανθρωπότητα. Εκείνο που συνήθως αποκαλύπτει μόνο μια πολύ ανεπτυγμένη ενόραση, έρχεται κυριολεκτικά – με τη βοήθεια του Ομήρου – να συναντήσει το νου μας. Χρειάζεται απλώς να το αδράξουμε, να το αφομοιώσουμε και να το χωνέψουμε καλά. Και ξαφνικά, έρχεται – μέσα μας – η μία αναλαμπή μετά την άλλη.

Πρωτίστως στην Ομήρου Οδύσσεια, η οποία και αφορά ιδιαίτερα την εποχή μας, πληροφορούμαστε – βιώνουμε, σχεδόν – τις κύριες πλάνες του ανθρώπου, που αποτελούν ταυτόχρονα συλλογικές πλάνες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο Όμηρος δεν ξεσκεπάζει απλώς παρανοήσεις και αυταπάτες. Πολύ περισσότερο, μας δείχνει – στη μορφή του Οδυσσέα – τον τρόπο για να τις ξεπεράσουμε. Το ταξίδι του Οδυσσέα γίνεται έτσι ένα ταξίδι επιστροφής στην Ιθάκη, την πατρίδα της ψυχής μας – ένα ταξίδι, στο οποίο βρισκόμαστε όλοι.

Ετικέτες: Εκδόσεις Χείρωνας
X