/*

Συστημική Αναπαράσταση

Οι Συστημικές Αναπαραστάσεις του Γερμανού φιλόσοφου και ψυχοθεραπευτή Bert Hellinger , αποτελούν κάτι περισσότερο από ένα θεραπευτικό τρόπο εργασίας. Διατηρούν μια φιλοσοφική στάση ως προς την ζωή, τους ανθρώπους και τις μεταξύ τους σχέσεις. Η ψυχή αποτελεί εδώ μια πραγματικά ενεργή δύναμη. Μέσω της ενασχόλησής του με την θεραπεία της ψυχής, ο Bert Hellinger ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η κρυφή αγάπη μπορεί να μετατραπεί σε φανερή αγάπη. Για να ευτυχίσουμε αντί να υποφέρουμε, χρειάζεται να κατανοήσουμε και να ακολουθήσουμε τις τάξεις της αγάπης.

Οι συστημικές αναπαραστάσεις πραγματεύονται την εμπλοκή και την συμφιλίωση τόσο στο οικογενειακό σύστημα όσο και σε άλλα μεγαλύτερα συστήματα. Το οικογενειακό σύστημα ορίζεται εδώ ως ένα αλληλοεξαρτώμενο σύνολο ανθρώπων, που αποσκοπεί στην επιβίωση και στην ευημερία των μελών του.

Με μια ριζοσπαστική θεωρία , ο Bert Hellinger προσπάθησε να διευκρινίσει τη λειτουργία της συνείδησης στα οικογενειακά συστήματα, καθώς και σε άλλα ανθρώπινα συστήματα.

Αποτέλεσμα της συστημικής εργασίας του, υπήρξε – έπειτα από παρατήρηση της λειτουργίας της συνείδησης- η διατύπωση των αρχών, που διέπουν όλα τα ανθρώπινα συστήματα και που ονομάζονται Τάξεις της Αγάπης.

Λόγω της πολύχρονης πείρας του με τα οικογενειακά συστήματα, μπόρεσε να δει και να περιγράψει τις αόρατες δυναμικές που κρύβονται σ’ ένα οικογενειακό σύστημα και στις οποίες εγκλωβίζονται τα μέλη του, μ’ έναν όχι υγιή τρόπο. Μόνον αφού κάποιος πρώτα αποκαλύψει αυτές τις δυναμικές, μπορεί έπειτα να ψάξει και να βρει τον δρόμο προς την λύση. Σύμφωνα με τον Bert Hellinger, για να ευοδωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις μ’ έναν υγιή τρόπο, προϋπόθεση είναι να δει κανείς και να αποδεχτεί την πραγματικότητα ως έχει, και όχι όπως θα ήθελε να είναι.

Με την βοήθεια των συστημικών Αναπαραστάσεων , μπορεί κάποιος να βρει λύσεις σε υπαρξιακά προβλήματα και σε συγκρούσεις που αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί , ότι πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε τέτοιες συγκρούσεις και η λύση τους, μπορεί να ενεργοποιήσει τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις της ψυχής.

Ο Bert Hellinger αποκαλεί συνήθως την μέθοδο πνευματική, φαινομενολογικά φιλοσοφική αντί για ψυχοθεραπευτική, και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως φροντιστή της ψυχής αντί για ψυχοθεραπευτή.

Η αγάπη γεμίζει αυτό που περικλείει η Τάξη. Η Αγάπη είναι το νερό και η Τάξη το δοχείο της. Η Τάξη συγκροτεί. Η Αγάπη ρέει. Η Τάξη και η Αγάπη είναι συνεργοί. Όπως ένα μελωδικό τραγούδι υποτάσσεται στην αρμονία, έτσι και η Αγάπη υποτάσσεται στην Τάξη. Όπως το αφτί προσαρμόζεται με δυσκολία στην παραφωνία, ακόμα και όταν αυτή αποσαφηνίζεται, έτσι και η ψυχή μας προσαρμόζεται με δυσκολία στην Αγάπη δίχως Τάξη. Η Τάξη υπήρχε πριν από μας. Ενεργεί ακόμα και αν δεν την καταλαβαίνουμε. Η Τάξη δεν εφευρίσκεται, αλλά ανακαλύπτεται. Τη συμπεραίνουμε από το αποτέλεσμά της στην Ψυχή μας.

 

Bert Hellinger

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Charlotte Palmgren – Αν ήξερες πόσο πολύ σ’ αγαπώ.

Επιμέλεια: Όλγα Μπασιούδη, Μετάφραση: Κωσταντίνα Ράλλη

X