Εργαστήριο
art therapy

Στη δημιουργική τέχνη πάντα γίνεται μια συνάντηση. Οι καλλιτέχνες συναντούν τα τοπία, τις ιδέες ή τα εσωτερικά τους οράματα που θέλουν να εξωτερικεύσουν. Όσο δημιουργούν, απορροφώνται μέσα σε αυτά και γίνονται κομμάτι του έργου τέχνης. Ταυτόχρονα όμως, βγαίνουν έξω από αυτό και προσπαθούν να το δουν από διάφορες προοπτικές.

Παρατηρώντας εμένα αλλά και άλλους συναδέλφους μου – όσο και αν έχεις απορροφηθεί κατά την δημιουργία -, φτάνει η στιγμή που αφήνεις κάτω τα εργαλεία σου και πηγαίνεις πίσω, μακριά από το έργο για να το μελετήσεις. Να το παρατηρήσεις από απόσταση και να επανέλθεις αργότερα για τις όποιες αλλαγές. Αυτή η δυνατότητα αλληλεπίδρασης, ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό κόσμο – το να είσαι μέρος κάποιου πράγματος και ταυτόχρονα να είσαι έξω από αυτό -, είναι η λέξη-κλειδί της επικοινωνίας. Δημιουργείται ένας χώρος, όπου εκεί ζωντανεύει η λεκτική και η μη λεκτική επικοινωνία.

Η τεχνική της θεραπείας μέσω των εικαστικών βασίζεται στη γνώση ότι κάθε άτομο, είτε έχει γνώσεις τέχνης είτε όχι, έχει μια λανθάνουσα ικανότητα να προβάλλει τις εσωτερικές συγκρούσεις του σε μία παραστατική μορφή τέχνης.

 

Μέσα από τα συναισθήματα μας, ενεργοποιείται το σώμα προς τον δρόμο της υγείας, της αρμονίας..

Έκφραση Λυτρωτική!

Μέσα στο πλαίσιο της εικαστικής τέχνης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ελευθερία και την ασφάλεια ώστε να εκφράσουν – ζωγραφίζοντας – τον κόσμο γύρω τους και μέσα τους.

Ο κόσμος του εαυτού μας είναι άβυσσος και πολλές φορές παρερμηνευμένος..

Η ανάλυση της εικόνας που αποτυπώνεται στο χαρτί, θα μας δώσει την ευκαιρία για διευκρίνιση και κατανόηση των συναισθημάτων μας, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα για συζήτηση και ερμηνεία του άγχους-φόβου, των εσωτερικών μας συγκρούσεων, των εμπειριών, αναμνήσεων και προσδοκιών μας , με στόχο – τελικά – την αναγνώριση του εαυτού μας.

 

Η αξία της εικαστικής, και όχι μόνο, ψυχοθεραπείας προσφέρει έναν «καθρέφτη» στα συναισθήματα και στις σκέψεις. Σε αντίθεση με τον προφορικό λόγο, η εικόνα είναι κάτι που μένει. Είναι λοιπόν ένα είδος «χειροπιαστής μνήμης», γιατί ο άνθρωπος μπορεί να επιστρέψει σε μια εικόνα που δημιούργησε παλιά και να τη διερευνήσει ξανά. Εκφραζόμενος κάποιος μέσα από τα δημιουργήματά του αποκτά έναν απόλυτα προσωπικό και ιδιαίτερο τρόπο για να επικοινωνήσει αυτά που γνωρίζει ή αυτά που δεν γνωρίζει και αγνοεί.

 

Μαρκέλλα Κουφουδάκη

Αναλυτική Ατζέντα

Art Therapy

Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, η τέχνη χρησιμοποιήθηκε και ως μέσω επικοινωνίας και για θεραπευτικούς λόγους. Τα εικαστικά χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη θεραπεία λίγο πριν το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μια ομάδα καλλιτεχνών και ψυχιάτρων στις ΗΠΑ και στην Αγγλία άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για μια πιο θεραπευτική χρήση των εικαστικών (art therapy), ενώ στην Ελλάδα άρχισε να εφαρμόζεται γύρω στο 1980.

H θεραπεία μέσω των εικαστικών (art therapy) προέρχεται από δύο κυρίως τομείς: την εικαστική τέχνη και την ψυχολογία και σημαίνει τη χρήση των εικαστικών με θεραπευτικό σκοπό. Σε μία τέτοια είδους θεραπεία ο θεραπευτής ζητάει από τον ασθενή να εκφράσει τα συναισθήματα, τα όνειρα και τα εσωτερικά του βιώματα, μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών μέσων. Το έργο τέχνης που δημιουργεί θεωρείται αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου, αλλά το άτομο που δημιουργεί το έργο προβάλλει πάνω του τμήματα του εαυτού του και του αντικειμένου. Η σχέση που αναπτύσσεται είναι τριαδική, δηλαδή θεραπευτής-θεραπευόμενος-εικόνα.

Η θεραπεία μέσω των εικαστικών μπορεί να είναι ατομική ή και ομαδική, βασιζόμενη στις υποκειμενικές ανάγκες του ασθενούς και καθοδηγούμενη από τον θεραπευτή δίνοντας ασκήσεις με συγκεκριμένη θεματική.
 

Πότε?

Από 3/10/2017 και κάθε Τρίτη, έως 12/6/2017, 18.00 – 21.00

Ελάχιστος και μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 8 – 12 άτομα

Εισαγωγική συνάντηση: 26/9/2017, 18.00 – 21.00

Πού?

Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Χείρωνας»
Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: στη γραμματεία του Πολυχώρου ( 210 6657084, 09.00 - 21.00 ) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής ή και πληρωμής, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας EVENTORA.

Πόσο?

25 ευρώ, ανά συνάντηση ή

160 ευρώ, για κύκλο 8 συναντήσεων.

Συμβολική συνεισφορά εισαγωγικής συνάντησης: 5 ευρώ

(οι τιμές συμπεριλαμβάνουν φ.π.α.)

συντονίστρια

ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΚΟΥΦΟΥΔΑΚΗ
Εικαστικός
Η Μαρκέλλα Κουφουδάκη μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

Οι καλλιτεχνικές της ανησυχίες και επιδόσεις αρχίζουν από πολύ νωρίς με ιδιαίτερη έφεση στα πορτρέτα. Ο αρχικός θαυμασμός της για την αναγέννηση, σε συνδυασμό με την αγάπη της για τα αγάλματα - για το θαύμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης αφενός και την αμφισβήτηση των σημερινών μεταλλαγμένων αξιών -, τη φέρνουν να σμιλεύει τη δική της φαντασία και να δίνει μορφή στα χρώματα, σύμφωνα με το δικό της γίγνεσθαι. Δεν την αφήνει επίσης αδιάφορη η περίοδος της βυζαντινής τέχνης.

Η περιπλάνηση της δεν σταματάει εδώ.

Η ευαισθησία της παιδικής ψυχής και η ανάγκη έκφρασής της βρίσκει διέξοδο στις υπέροχες μαριονέτες της.

Η εσώτερη ανάγκη της δημιουργού για βαθύτερη έκφραση, την οδηγεί στο ωδείο συνδέοντας νότες και χρώμα.

Θέλοντας να ανακαλύψει και βαθύτερες πτυχές του ψυχικού, εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου και τις επιρροές τους, ασχολείται και με την ιατρική, συνδέοντας την τέχνη, την ολιστική και την κλασική ιατρική, ταυτόχρονα

Ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια: ζωγραφικής, γλυπτικής, αγιογραφίας, κοσμήματος, μεταλλοπλαστικής, μικρογλυπτικής, χειροτεχνίας, ψηφιδωτού, σκηνογραφίας, κ.λ.π..

Έχει σπουδάσει διακόσμηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Εν συνεχεία,  στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την Ψυχολογία, τη Μεταφυσική, την ολιστική θεραπευτική (master reiki) κτλ. Τέλος, έχει Μεταπτυχιακό της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού πανεπιστημίου στη Μοριακή Νευρολογία - Φυσιολογία.

Έχει Πιστοποίηση Ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και διδάσκει Καλλιτεχνικά σε ΙΕΚ.