Ομάδα χοροθεραπείας
«εκ των έσω»

Σωματική Αυτογνωσία και Αυθεντική Κίνηση

Μια τακτική δεκαπενθήμερη συνάντηση, όπου η εν γένει σοφία του σώματος έχει τον κύριο λόγο, μέσα από διαδικασίες που ξεκουράζουν, αναζωογονούν και τροφοδοτούν το φυσικό σώμα και την σύνδεση με τον Εαυτό. Εξερευνούμε διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας, μέσα από την κίνηση που πηγάζει εκ των έσω, δίνοντας βάση στις αισθήσεις, στο εδώ και τώρα, και στην αδιαμφισβήτητη σοφία του σώματος να μετασχηματίζει και να αυτό-ανακάμπτει

Την πρώτη ώρα, η εργασία αφορά το άτομο ως μονάδα και έμφαση δίνεται στο να αφουγκραστούμε – ο καθένας για τον εαυτό του – τη διάθεσή μας στο εδώ και τώρα, να συνδεθούμε με τον Εαυτό μας, και να αφουγκραστούμε την πολυλογία του νου, καθώς αυτός ησυχάζει μέσα από την εστίασή μας στο σώμα και την αναπνοή. Ήπια καθοδήγηση και απλές μέθοδοι θα χρησιμοποιούνται έτσι ώστε η εμπειρία να είναι προσβάσιμη σε όλους, ανεξάρτητα από την εμπειρία τους στην κίνηση και τον χορό. Η ελευθερία της έκφρασης και ο σεβασμός στο σώμα και τους φυσικούς περιορισμούς του είναι βασική αρχή των συναντήσεών μας.

Στην δεύτερη ώρα, εξελίσσουμε την ατομική εργασία με τον Εαυτό σε δυαδική, εφαρμόζοντας την μέθοδο της Αυθεντικής Κίνησης – μια πρακτική αυτογνωσίας μέσα από το σώμα και ένα βασικό εργαλείο της Χοροθεραπείας. Η μέθοδος αυτή έχει τις ρίζες της στον χορό, στην ψυχολογία του βάθους (C.G.Jung), αλλά και στην διαλογιστική πρακτική.

Το βασικό στοιχείο της Αυθεντικής Κίνησης είναι η σχέση ανάμεσα σε έναν/μία κινούμενο/η και έναν/μία μάρτυρα. Η εργασία γίνεται σε ζευγάρια όπου το ένα άτομο κινείται με κλειστά μάτια και το δεύτερο άτομο παρατηρεί, από την περιφέρεια του χώρου και αφουγκράζεται τον «χορό» που διαδραματίζεται μπροστά του, για προκαθορισμένο χρόνο. Ουσιαστικά, τα δύο μέλη μοιράζονται ένα κοινό «πεδίο», το οποίο εκτυλίσσεται και ξεδιπλώνεται σταδιακά μέσα από την διαδικασία. Τα ζητούμενα μιας τέτοιας διαδικασίας είναι: η χωρίς προσδοκία εξερεύνηση του εδώ και τώρα και για τα δύο μέλη, η πρόσβαση στο ασυνείδητο ψυχικό υλικό που έρχεται στην επιφάνεια, την ημέρα της συνάντησης και καλεί για επίγνωση, η εμπειρία του «να βλέπεις» και «να γίνεσαι ορατός/η» και τέλος, η βαθειά ικανοποίηση της ελευθερίας να είναι κανείς ο εαυτός του και να γίνεται αποδεκτός για αυτό που είναι.

Η επιθυμία για αυτογνωσία και η περιέργεια για το άγνωστο, η ανάγκη για μη καθοδηγούμενη κίνηση και έκφραση μέσα από το σώμα, είναι τα κίνητρα για να συμμετάσχει κάποιος/α σε αυτή την ομάδα.

Ενήλικα άτομα, όλων των ηλικιών, που δεν έχουν απολύτως καμία επαφή με οποιαδήποτε μορφή χορού/κίνησης ή Χοροθεραπείας είναι ευπρόσδεκτα. Κάθε συνάντηση είναι αυτοτελής και βασίζεται στην σύνθεση των ατόμων που συμμετέχουν, καθώς και στην διάθεση και το υλικό που αναδύεται από την παρουσία τους.

Η ομάδα θα ξεκινήσει ανοιχτή για 4 συναντήσεις και κατόπιν θα «κλείσει», μέχρι το τέλος της σεζόν (Ιούνιο 2018).

Η εμπειρία της συγκεκριμένης ομάδας μπορεί να είναι ωφέλιμη σε όσους/ες αναζητούν ελευθερία στην έκφραση, αυτογνωσία μέσα από το σώμα, εσωτερικά προσανατολισμένη εργασία με το σώμα ως μέσον. Επίσης μπορεί να αποτελέσει πολύ χρήσιμο μέσον ανάδειξης ασυνείδητου υλικού για όσους/ες ήδη βρίσκονται σε διαδικασία ψυχοθεραπείας, αλλά και σε οποιονδήποτε θέλει να ενδοσκοπήσει και να έρθει σε επαφή με τον ενσώματο Εαυτό του/της.

 

Πότε?

Από 25/09/2017 και κάθε δεύτερη Δευτέρα,

19.00 – 21.00

Πού?

Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Χείρωνας»
Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: στη γραμματεία του Πολυχώρου ( 210 6657084, 09.00 - 21.00 ) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής ή και πληρωμής, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας EVENTORA.

Πόσο?

25 ευρώ ανά συνάντηση

(συμπεριλαμβάνεται φ.π.α.)

συντονίστρια

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ
Χοροθεραπεύτρια - σωματοκεντρική ψυχοθεραπεύτρια
Εκπαιδεύτηκε από πολύ μικρή στην τέχνη του χορού και συνέχισε σε επαγγελματικό επίπεδο τις σπουδές της στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Άννας Πέτροβα. Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές Xoροθεραπείας (Μ.Α. in Dance Movement Psychotherapy) στο Laban Centre/City University του Λονδίνου και κατόπιν εκπαιδεύτηκε στην Eφαρμοσμένη Κινησιολογία (Touch for Health), επίσης στο Λονδίνο.

Το 1998-2002 εργάστηκε σε ιδρύματα, σχολεία και ψυχιατρικά νοσοκομεία του Λονδίνου, με άτομα από 4ων έως 100 ετών και τα τελευταία 13 χρόνια, ιδιωτικά, στην Αθήνα με ενήλικες με ψυχοσωματικά συμπτώματα και νευρώσεις. Έχει διδάξει Ανάλυση Κίνησης του Laban (LMA) στο Laban Centre και στο Metropolitan University του Λονδίνου.

Το 2010 παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην Νευροφυτοθεραπεία και στην Ανάλυση Χαρακτήρα στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας & Συμβουλευτικής «Βίλχελμ Ράιχ», στην Αθήνα και το 2014 εκπαιδεύτηκε στην Σωματική Τραυματοθεραπεία με την Jane Simington. Το 2015 ξεκίνησε την 4ετή Μεταπτυχιακή εκπαίδευση με τον Ψυχίατρο/Ραϊχικό Ψυχοθεραπευτή Genovino Ferri, πάνω στην Ραϊχική Νευροφυτοθεραπεία.

Από το 2004 συντονίζει βιωματικά εργαστήρια και θεραπευτικές ομάδες στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2016 ξεκίνησε να διδάσκει Χοροθεραπεία στο Ελληνοβρετανικό Κολλέγιο στην Αθήνα.

Παρουσίασε πορίσματα της δουλειάς της με γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ως παιδιά στο Συνέδριο Πρόληψης της Παιδικής Κακοποίησης, στην Αθήνα το 2008. Πορίσματα από την διπλωματική της εργασία για την σωματική αντιμεταβίβαση του θεραπευτή και την πρόληψη της ψυχικής εξουθένωσης (burn out) έχουν αναφερθεί στο βιβλίο της Patricia Pallaro (2007), "Authentic Movement: Moving the Body, Moving the Self, Being Moved".

Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Κέντρο Ζωής, διεξάγοντας τακτικές ομάδες αυτοβοήθειας με οροθετικούς για 2 χρόνια. Επίσης, δημιούργησε και συντόνισε μια ανοιχτή ομάδα Χοροθεραπείας σε ξενώνα υποδοχής ασυνόδευτων εφήβων από την Συρία και το Αφγανιστάν, τον χειμώνα του 2015.