Ομάδα
βρεφικού μασάζ

H τεχνική του βρεφικού μασάζ είναι αρχαία, όπως και η γιόγκα. Ο Γάλλος μαιευτήρας – γυναικολόγος Φρεντερίκ Λεμπουαγιέ (Frederick Leboyer) ανέσυρε το βρεφικό μασάζ και τον τοκετό «χωρίς βία» τη δεκαετία του ’70 από την Ινδία, φέρνοντάς τα στο φως για τον Δυτικό πολιτισμό. Είναι το δώρο του προς εμάς και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.

Τις πρώτες καταγεγραμμένες αναφορές στο βρεφικό μασάζ συναντούμε στην Ινδία, χρονολογούνται γύρω στο 1800 π.Χ. και το συνδέουν με την Αγιουρβεδική Ιατρική.

Η εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε μέλλοντες και νέους γονείς που θέλουν να πληροφορηθούν για τα πολλά οφέλη του βρεφικού μασάζ και τους τρόπους ένταξης αυτή της μοναδικής και απολαυστικής εμπειρίας στη ζωή τους!

Οι γονείς εκπαιδεύονται, μαθαίνουν το σώμα του μωρού τους και νιώθουν ασφάλεια με τον τρόπο που το κρατούν. Βοηθούνται πολύ για να χτίσουν μία καλή βάση μη λεκτικής επικοινωνίας με το βρέφος, έτσι ώστε να συγκεντρώνονται στο μωρό εξ’ ολοκλήρου, να το ακούν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά του και τις αλλαγές τους.

Όσον αφορά ειδικότερα στη σχέση με τη μητέρα, το μωρό καθρεφτίζεται στην αγάπη της και μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι είναι αγαπητό και ευπρόσδεκτο. Παίρνει, λοιπόν, ότι πιο πολύτιμο υπάρχει για εκείνο και την ανάπτυξή του – το άγγιγμα της μητέρας του, την αγάπη και την αμέριστη προσοχή της. Αυτό είναι ότι πιο σημαντικό χρειάζεται το μωρό, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ανάπτυξής του. Έτσι, όταν η μητέρα χρειάζεται να επιστρέψει στην εργασία της, η βαθιά επικοινωνία του μωρού με τη μητέρα του συνεχίζεται, εφόσον έχει προηγουμένως εδραιωθεί καλά.

 

Το βρεφικό μασάζ είναι θεραπευτικό και τα οφέλη του πολλά!

Στο σωματικό επίπεδο, το βρεφικό μασάζ:

 • Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα τα μωρά να έχουν καλύτερη άμυνα.
 • Βοηθάει το πεπτικό σύστημα και τις παθήσεις του: κολικοί – δυσκοιλιότητα – εντερικές και πεπτικές ενοχλήσεις.
 • Είναι θεραπευτικό για τη βρογχίτιδα και την ιγμορίτιδα, καθώς οι πιέσεις βοηθούν τις βλέννες και τα φλέγματα να φύγουν.
 • Το μυϊκό σύστημα ενδυναμώνεται και οι αρθρώσεις γίνονται πιο ευλύγιστες. Το μασάζ βοηθάει τα μωρά να στέκονται νωρίτερα και να έχουν καλύτερη ευθυγράμμιση και στάση του σώματος.
 • Ξεκουράζει το σώμα από τις εντάσεις και τους πόνους, χαλαρώνοντας τους σφιγμένους μύες, την περιτονία και τους συνδετικούς ιστούς.
 • Διασπά το υποδόριο λίπος.
 • Ωριμάζει το νευρικό σύστημα.
 • Εκκρίνεται εύκολα η αυξητική ορμόνη και αναπτύσσεται πιο γρήγορα το μωρό – κάτι που είναι σημαντικό για τα πρόωρα μωρά.
 • Βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και τις λέμφου, καθώς γίνεται αποβολή τοξινών και άλλων ανεπιθύμητων ουσιών.
 • Βελτιώνει την αναπνοή και την οξυγόνωση του εγκεφάλου και όλων των κυττάρων.

Τα μωρά που κάνουν μασάζ είναι πιο ήρεμα, κάνουν καλύτερο ύπνο και κλαίνε λιγότερο. Έχουν μειωμένα συμπτώματα νευρικότητας και άγχους. Επίσης, το μασάζ είναι ένα φυσικό αναλγητικό ενάντια στον πόνο και πολύ βοηθητικό στην θεραπεία ασθενειών.

Στο συναισθηματικό επίπεδο:

Στο πεδίο της ψυχοσυναισθηματικής εξέλιξης, τα μωρά μας επωφελούνται από το μασάζ καθώς νιώθουν ότι τα θέλουν και τα αγαπούν, κάτι που στη συνέχεια της ζωής του παιδιού, θα συμβάλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του και στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησής του.

 

Χριστίνα Καϊάφα

Αναλυτική Ατζέντα

Δομή εκπαιδευτικού προγράμματος:

 • Θεωρία και πρακτική του βρεφικού μασάζ.
 • Διατροφή για την θηλάζουσα μητέρα.
 • Πώς να κάνω μπάνιο το μωρό, ώστε να χαλαρώνει βαθιά;
 • Θεραπευτικές ιδιότητες του μασάζ πάνω στο μωρό, πχ. πώς να αποφύγουμε παθολογίες πάνω στο μωρό.
 • Θεραπευτικές τεχνικές της γιόγκα στα βρέφη.
 • Ασκήσεις για την αποθεραπεία του σώματος της μαμάς κατά τη λοχία και για ένα χρόνο μετά τον τοκετό.
 • Aναφορά στο ρόλο του πατέρα μέσα από μια Συστημική προσέγγιση του Οικογενειακού συστήματος.

* Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων υπάρχει θεωρία και πρακτική. Πρώτα, δείχνει ο εισηγητής και μετά πραγματοποιεί η μητέρα ή ο πατέρας στο μωρό (αν είναι μαζί) ή σε μια κούκλα.

 

«Το μασάζ των μωρών είναι μία τέχνη αρχαία και βαθιά. Απλή αλλά δύσκολη – δύσκολη επειδή είναι απλή – όπως και καθετί που έχει βάθος». – Frederick Leboyer

Πότε?

Συναντήσεις ομάδας:

Σάββατα,

16/09/2017,  11:00 – 12:00

23/09/2017,  11:00 – 12:00

30/09/2017,  11:00 – 12:00

07/10/2017,  11:00 – 12:00

14/10/2017,  11:00 – 12:00

 

Πού?

Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Δίας»
Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: στη γραμματεία του Πολυχώρου ( 210 6657084, 09.00 - 21.00 ) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής ή και πληρωμής, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας EVENTORA.

Πόσο?

90 ευρώ, για ολόκληρο τον κύκλο των 5 συναντήσεων

(η τιμή συμπεριλαμβάνει φ.π.α.)

Εισηγήτρια

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΑΪΑΦΑ
Παιδαγωγός - δασκάλα βρεφικής γιόγκα
Η Χριστίνα Καϊάφα εργάζεται σήμερα ως παιδαγωγός - δασκάλα παιδικής Yoga στο δημόσιο 1ο Δημοτικό σχολείο Φιλοθέης. Είναι εξωτερική συνεργάτης στα Κέντρα “Mandala studio” και “Dancevacuum” στο Χαλάνδρι, ως εισηγήτρια και δασκάλα Βρεφικού Μασάζ, Βρεφικής Yoga και Επανορθωτικής-Μεταγγεννητικής Yoga για μητέρες. Aκόμη, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Ηatha Yoga και Family Υοga. Διδάσκει Ηatha Flow Yoga στο νεοσύστατο studio Yoga “Your Life Path”, στη Παιανία.

Είναι δασκάλα Yoga εκπαίδευσης 120 ωρών, ενώ τον Ιούνιο θα λάβει κρατική και διεθνή πιστοποίηση από τo εκπαιδευτικό ίδρυμα “Μind and Body Studies” (www.mindbodystudies.gr) ως δασκάλα Hatha Υοga 200 ωρών (RYT 200hr).

Από το 1994 έως σήμερα παρακολουθεί εντατικά σεμινάρια Χορού, μαθήματα διδασκαλίας Σύγχρονου και Δημιουργικού Χορού για νήπια και παιδιά, καθώς και μαθήματα Κινησιολογίας διαφορετικών τεχνικών και τεχνών:

Mπαλέτο, Σύγχρονος Χορός, Δημιουργικός Χορός, Xoροθέατρο, Ηatha, Αshtanga και Vinyasa Yoga, Contact Improvization, Feldenkreis, Tai Chi, Pilates.

Συνειδητοποιώντας πόσο σημαντική είναι ήδη από τη βρεφική ηλικία η συμβολή της μητέρας και του πατέρα στην ψυχοσυναισθηματική και σωματική υγεία του παιδιού, ώστε να γίνει μετέπειτα ένας/μία αυτοδύναμος/η ενήλικας με αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αγάπη προς τον εαυτό του/της και τους άλλους και να πραγματοποιεί όνειρα και συνειδητές επιλογές, αποφάσισε να ειδικευτεί σε επιστήμες και τεχνικές που προάγουν την υγεία, τη δύναμη και την αγάπη μέσα από τρόπο δημιουργικό.