Ομάδα
tai chi chuan

Το Tai Chi Chuan είναι κινέζικη πολεμική τέχνη που από την αρχή ενσωμάτωσε βασικές αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Είναι μια τέχνη που σχετίζεται με την κίνηση αλλά και την ακινησία. Κίνηση και ακινησία εναλλάσσονται, όπως εναλλάσσεται το yin και το yang, για να συνθέσουν το μάθημα που σκοπό έχει να εξασφαλίσει την ανεμπόδιστη ροή της ενέργειας στο σώμα και να καλλιεργήσει την ικανότητα της παρατήρησης αυτού. Οι κινήσεις είναι σπειροειδείς, κινούμαστε προς όλες τις κατευθύνσεις και ο ρυθμός κυμαίνεται από απαλός και αργός μέχρι εκρηκτικός και γρήγορος.

Το Tai Chi Chuan είναι ιδανική άσκηση για την καλλιέργεια της παρατήρησης. Στην αρχή η προσοχή κατευθύνεται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα, έπειτα στην κίνηση του σώματος συνολικά και αργότερα η παρατήρηση διευρύνεται σε πιο λεπτοφυή επίπεδα όπως οι σκέψεις, τα συναισθήματα και η κίνηση της ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, ενώ εξωτερικά μπορεί να φαινόμαστε ακίνητοι, εσωτερικά υπάρχει μια κίνηση η οποία απλώνεται σε όλο το σώμα.

 

Γιώργος Λάμπρου

Αναλυτική Ατζέντα

Η δομή του μαθήματος

Το στυλ του Tai Chi Chuan που ασκούμε είναι το Chen style, το παλαιότερο και ένα από τα 5 αναγνωρισμένα στυλ Tai Chi Chuan.

Προετοιμασία

Η άσκηση ξεκινάει με ένα μικρό ήσυχο κάθισμα που προετοιμάζει το σώμα και το πνεύμα για την εξάσκηση. Ακολουθούν ασκήσεις προετοιμασίας σε κίνηση. Η προετοιμασία ολοκληρώνεται με τη βασική στάση (Zhang Zhuang), στάση σε εξωτερική ακινησία, κεντρική άσκηση που καθιστά ισχυρό το κέντρο του σώματος (Dan Tian) – τρία δάχτυλα κάτω από τον αφαλό – και επιτρέπει την κίνηση της ενέργειας από και προς αυτό.

Reeling silk

Με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, ακολουθεί το 2o μέρος του μαθήματος, όπου γίνεται εξάσκηση στο Reeling silk. Το Reeling Silk («Τυλίγοντας το μετάξι») είναι μία σειρά 11 πολύ βασικών κινήσεων του Chen style, που περιλαμβάνονται σε όλες τις πιο σύνθετες φόρμες και που μας μαθαίνουν πώς να κινούμε ολόκληρο το σώμα μας σε μία ενότητα. Είναι βασική άσκηση που βοηθάει στην εμβάθυνση της Τέχνης του Tai Chi Chuan καθώς και στο να παρατηρήσουμε τις διαφορετικές μορφές των σπειροειδών κινήσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας την ώρα της εξάσκησης και την κίνηση της ενέργειας σε αυτό. Αποτέλεσμα αυτών είναι να εμβαθύνουμε στην τέχνη της παρατήρησης βιωματικά.

Εξάσκηση Μικρής Σειράς 19 Κινήσεων Chen style

Ακολουθεί η διδασκαλία και η εξάσκηση της Σειράς 19 κινήσεων Chen style, μιας μικρής φόρμας που δημιουργήθηκε από τον Grand Master Chen Xiaowang και συνδυάζει κινήσεις από 2 μεγάλες παραδοσιακές φόρμες την Lao Jia και Xin Jia. Απαιτεί λιγότερο χρόνο για την εκμάθηση και την εξάσκησή της. Η φόρμα αυτή είναι μια πλήρης φόρμα που περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του Chen Style και είναι εξαιρετικό εργαλείο για να εργάζεται κανείς με στόχο την εισαγωγή στην τέχνη του Tai Chi Chuan, την υγεία και την ενδυνάμωση του οργανισμού.

Κλείσιμο

Η άσκηση τελειώνει με ένα μικρό ήσυχο κάθισμα.

Πότε?

Κάθε Πέμπτη, από 14/09/2017 έως 21/6/2018,

19.00 – 21.00

(4 δίμηνοι κύκλοι των 8 συναντήσεων)

 

Πού?

Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Δίας»
Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: στη γραμματεία του Πολυχώρου ( 210 6657084, 09.00 - 21.00 ) ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.

Δυνατότητα ηλεκτρονικής εγγραφής ή και πληρωμής, μέσω της παγκόσμιας διαδικτυακής πλατφόρμας EVENTORA.

Πόσο?

15 ευρώ, κάθε συνάντηση (συμπεριλαμβάνεται φ.π.α.) ή

100 ευρώ (συμπεριλαμβάνεται φ.π.α.), για συμμετοχή σε ολόκληρο τον κύκλο των 8 συναντήσεων, συνολικής  διάρκειας 16 ωρών (η καταβολή μπορεί να γίνει μέχρι και σε δύο δόσεις) 

Συντονιστής

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ
Επιχειρηματίας, Συντονιστής ομάδων Tai Chi Chuan
Γεννήθηκα στην Ήπειρο, σε ένα φυσικό περιβάλλον εξαιρετικής ομορφιάς. Στον τόπο αυτό ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με την φυσική αρμονία και με την κατάσταση της ύπαρξης που διευρύνεται και συνδέεται με το Όλο. Αυτή την ποιότητα αναζήτησα αργότερα όταν μετακόμισα στην Αθήνα για σπουδές στο Οικονομικό πανεπιστήμιο . Η αναζήτησή μου με έφερε κοντά στο θέατρο και τη μουσική. Το Tai Chi ήρθε στη ζωή μου το 1999 και πρώτος μου δάσκαλος ήταν ο Πέτρος Κουρόπουλος. Πολύ σύντομα γνώρισα και τον Γιώργο Παυλίδη με τον οποίο ασκήθηκα στην τέχνη του σπαθιού και μέσω του οποίου είχα την τύχη να γνωρίσω τον Master Chen Xiaowang στις αρχές του 2000. Από τότε ασκούμαι στην τέχνη του Tai Chi, στο Chi Gong, στην ακίνητη στάση και τον διαλογισμό με την ομάδα που οδηγεί ως δάσκαλος ο Γιώργος Παυλίδης και με σεμινάρια που γίνονται με τον μεγάλο δάσκαλο Chen Xiaowang. Αυτοί είναι οι δύο δάσκαλοι που με βοήθησαν να εμβαθύνω στην τέχνη του Tai Chi. Μεγάλη στιγμή στη ζωή μου ήταν η γνωριμία μου με τον Manuel Schoch, σύγχρονο μυστικιστή, θεραπευτή και δάσκαλο που ανέπτυξε τη θεραπευτική προσέγγιση του Time Therapy και του Out of Body Healing. Μέχρι σήμερα ασκούμαι στον διαλογισμό - Time Therapy και στο Tai Chi - Qi Gong, που θεωρώ ότι αλληλοσυμπληρώνονται και μοιάζουν στο ότι εστιάζουν στην Παρατήρηση αυτού που Είναι κάθε στιγμή, στην ατμόσφαιρα, στην ενέργεια, στα συναισθήματα, στις σκέψεις, στο σώμα.