/*

Εγχείρημα Χείρωνας: Ο σκοπός του μέσα από το τρίπτυχο Αυτοθεραπεία – Αυτογνωσία – Αυτενέργεια

Το «Εγχείρημα Χείρωνας» αποτελεί, πάνω απ’ όλα, μια προσπάθεια ενίσχυσης των αυτοθεραπευτικών και αυτογνωσιακών μας δυνάμεων, σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο. Ο σκοπός του συνοψίζεται στο τρίπτυχο «Αυτοθεραπεία – Αυτογνωσία – Αυτενέργεια» και έχει την αφετηρία του κάπου βαθιά μέσα μας – μέσα σε κάθε άνθρωπο.

Η ανατολίτικη σοφία μας μαρτυρά ότι όλα τα ανθρώπινα δεινά και ο πόνος έχουν βασικά τη ρίζα τους στην άγνοια. Η γνώση, λοιπόν, είναι το φως που – νομοτελειακά – διαλύει το σκοτάδι. Και πού ξεκινά η γνώση, αν όχι από τη γνώση του ίδιου μας του εαυτού; Μια γνώση βιωματική και άμεση, γύρω από την οποία περιστρέφεται ολόκληρη η ζωή μας και «για χάρη» της οποίας ερχόμαστε στον κόσμο αυτό. Έτσι τουλάχιστον λέγεται… Ταυτόχρονα με τη μυστικιστική σοφία της Ανατολής, μια άλλη σοφία – περισσότερο «ελληνική» – επιβεβαιώνει το «γνώθι σ’ αυτόν» ως τον υψηλό σκοπό της ζωής. Είναι το γνωστό, σε όλους, δελφικό παράγγελμα της αρχαιοελληνικής πνευματικής μας παράδοσης.

Η Αυτογνωσία είναι φυσικά μια «βαριά» λέξη και μια έννοια πολύ αφηρημένη για να αποτελέσει έναν άμεσο στόχο μιας ανθρώπινης ζωής. Παραμένει πολύ περισσότερο ένας ευρύτερος σκοπός, στον οποίο «χορεύει» ολόκληρη η ανθρώπινη ύπαρξη, παρά κάτι απτό και άμεσο. Ο σκοπός νοηματοδοτεί ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις του οποίου μένει να ανακαλύψουμε μόνοι μας. Η Αυτοθεραπεία και η Αυτενέργεια που πλαισιώνουν την Αυτογνωσία και συμπληρώνουν το τρίπτυχο του Εγχειρήματος Χείρωνας, αποτελούν επίσης αναπόσπαστες όψεις του ίδιου σκοπού.

Το Εγχείρημα Χείρωνας λέγεται Εγχείρημα υποδηλώνοντας κάτι δύσκολο, επειδή ακριβώς υπόκειται σε έναν τέτοιο «άπιαστο» και «μυστηριώδη» υπαρξιακό σκοπό.

Επιχειρούμε, προσπαθούμε και αγωνιζόμαστε όλοι για το καλύτερο δυνατό, για να διαπιστώσουμε – ξανά και ξανά – πως παρά τη θέλησή μας για το «καλό», το «κακό» παραμονεύει σε όλες τις σκοτεινές γωνιές του εαυτού μας. Χωρίς συχνά να γνωρίζουμε καν που βρίσκεται το όριο μας ως προς το δυνατό και το αδύνατο, κυνηγάμε τους γήινους στόχους μας, παλεύουμε για να «κερδίσουμε» τη ζωή ή για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης, όπως τουλάχιστον εμείς την ορίζουμε και την επιθυμούμε. Η άγνοια, η πλάνη και το σφάλμα είναι οι μόνιμοι συνοδοί μας, μαζί με την πίστη μας ότι πλησιάζουμε το «καλό» μας και με μια αμυδρή ανάμνηση που μας λέει ότι τελικά η Ιθάκη υπάρχει.

Το Εγχείρημα Χείρωνας αναδεικνύει ένα σκοπό δύσκολο και αρκετά «ουράνιο» για τα ανθρώπινα μέτρα και σταθμά. Ωστόσο, είναι ένας σκοπός που κάνει την ανθρώπινη ζωή ν’ αξίζει κάθε κόπο, που συγκινεί την ψυχή και κινητοποιεί το πνεύμα μας.

Ο μυθολογικός Χείρωνας προσανατολίζει σιγά σιγά τους στόχους μας υψηλότερα, αφυπνίζει τις αυτοθεραπευτικές μας δυνάμεις και γίνεται τελικά μια γέφυρα για τη διεύρυνση της συνείδησης, από τη σφαίρα του χρόνου στη σφαίρα του άχρονου. Κάθε άνθρωπος συμμετέχει, περισσότερο ή λιγότερο συνειδητά, στο δικό του «Εγχείρημα Χείρωνας» και αναζητά κάποτε την Ιθάκη – τον εαυτό του. Αντιλαμβάνεται ενδόμυχα ότι ο πόνος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι και καταλύτη της θεραπευτικής διαδικασίας που λέγεται ζωή και ταυτίζεται με το Χείρωνα, μέσα του.

 

Το δικό μας Εγχείρημα Χείρωνας, ως νομική, εταιρική μορφή αποτελεί απλώς ένα συμβολικό όχημα. Με αυτό μετακινούμαστε μέσα στο χρόνο, επιχειρώντας να συνδυάσουμε τους ατομικούς εξελικτικούς μας στόχους με μια δημιουργική εργασία. Ο άμεσος στόχος του Εγχειρήματος είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών και προϊόντων που συμβάλλουν στην αυτοθεραπεία και την αυτογνωσία μας.

 

Εγχείρημα Χείρωνας – πρώτη δημοσίευση στην Εναλλακτική Δράση

Ετικέτες: Εγχείρημα Χείρωνας, Χείρωνας σε Δράση
X