/*

Προετοιμασία με φυσικούς τρόπους για την υποδοχή του χειμώνα

Ο χειμώνας, ακολουθώντας τον αέναο κύκλο των αλλαγών της φύσης, ετοιμάζεται αργά και σταθερά να κάνει αισθητή την παρουσία του. Για να απολαύσουμε την όμορφη αυτή εποχή του έτους και να βγούμε αναγεννημένοι, υγιείς και δυνατοί για δράση την άνοιξη, θα πρέπει εγκαίρως να προετοιμαστούμε, αλλά και να εναρμονίσουμε τον τρόπο ζωής μας με τις απαιτήσεις του.

Μερικές Συμβουλές – προτροπές που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε για τον σκοπό αυτό είναι:

  1. Να ετοιμάσουμε το σπίτι μας, να βάζουμε χοντρές κουρτίνες, χαλιά, κουβέρτες και παπλώματα, αλλά κυρίως να φροντίσουμε για θερμαντικές πηγές που θα εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία, ζεστασιά, θαλπωρή και θα απομακρύνουν την υγρασία και το κρύο.
  2. Να διαμορφώσουμε ένα μικρό, ζεστό, προσωπικό χώρο στο σπίτι μας για να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας βιβλία και την μουσική μας, αλλά και για να απομονωθούμε όταν θέλουμε να χαλαρώσουμε και κυρίως για να διαλογιστούμε (ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να στραφούμε εσωτερικά και να γνωρίσουμε τον εαυτό μας).
  3. Να προμηθευτούμε ζεστά ρούχα, κασκόλ και κάλτσες που θα μας προστατεύσουν από το εξωτερικό κρύο και την υγρασία, φροντίζοντας ιδιαίτερα τις περιοχές του σώματός μας που είναι πύλες εισόδου τους, δηλαδή τα πόδια, την κοιλιά, την γεννητική περιοχή, την μέση και τον αυχένα μας.
  4. Να φροντίσουμε για την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας με φυσικό τρόπο δηλαδή σωστή διατροφή, βότανα και αιθέρια ελαία και με αυτά να καταπολεμήσουμε τυχόν κρυολογήματα, ιώσεις, κακή διάθεση. Ενδεικτικά:
    • Ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, E, B6, Σελήνιο, Ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που θα βρούμε στα:
      • Πράσινα και πορτοκαλί λαχανικά και φρούτα όπως: μπρόκολο, σπανάκι, άγρια χόρτα, μαϊντανό, σέλινο, καρότα, πιπεριές, κολοκύθες, πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρούτ, ρόδια, μήλα, αχλάδια.
      • Στα δημητριακά ολικής άλεσης, την βρώμη, τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα), στο σουσάμι, ταχίνι, στο ελαιόλαδο, το σησαμέλαιο, στα θαλασσινά (σκουμπρί, σολομό, σαρδέλες), στα αβγά, το συκώτι, το άπαχο κοτόπουλο και το μοσχάρι.
    • Μειώνουμε το αλάτι και το αντικαθιστούμε στο φαγητό μας με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά που έχουν ιδιότητες και δράσεις αντιϊκές, αντιμικροβιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και θερμαντικές όπως σκόρδο, δάφνη, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο, κανέλλα, τζίντζερ, κουρκουμάς, κόλιανδρο, κύμινο, πιπέρι καγιέν.
  5. Δημιουργούμε ένα σπιτικό φαρμακείο βοτάνων και βοτανικών παρασκευασμάτων:
    • Προμηθευόμαστε βότανα για να φτιάξουμε τσάι, βοτανικά μίγματα για τσάι, βάμματα και σιρόπια που θα ενισχύσουν τον οργανισμό μας αλλά και θα βοηθήσουν στις δύσκολες μέρες του Χειμώνα, τέτοια βότανα είναι: το χαμομήλι, το θυμάρι, φασκόμηλο, άνθη Σομπούκου, Αχιλλεία, Ευκάλυπτο, καρποί Αγριοτριανταφυλλιάς, Εχινάκεια, Βαλεριάνα, Φτελιά, ρίζα Σύμφυτου, δενδρολίβανο, αποξηραμένες φλούδες πορτοκάλι – λεμόνι – νεράντζι, Γαρύφαλλα, Κανέλλα, τζίντζερ, πιπέρι καγιέν.
    • Προλαμβάνουμε αλλά και αντιμετωπίζουμε το κρυολόγημα και την γρίπη ενισχύοντας το ανοσοποιητικό μας με τσάι καρπών Αγριοτριανταφυλλιάς που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C: (1 κ.σ. κοπανισμένοι καρποί Αγριοτριανταφυλλιάς σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό αφήνουμε 15 λεπτά σουρώνουμε και πίνουμε με μέλι και σταγόνες λεμονιού)
      ή αντικαθιστούμε το τσάι με βάμμα καρπών Αγριοτριανταφυλλιάς: πίνοντας αντί ένα φλιτζάνι τσάι, μισό ποτήρι νερό στο οποίο έχουμε ρίξει 10-25 σταγόνες βάμματος για ενήλικες και 5-15 σταγόνες για παιδιά: (το βάμμα γίνεται αν αφήσουμε για 15 ημέρες, σε γυάλινο δοχείο ½ φλιτζάνι κοπανισμένους καρπούς σε 2 φλιτζάνια αλκοόλ ποτοποιίας, τζίν, τσίπουρο ή βότανα)
      κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε βάμμα εχινάκειας η οποία θεωρείται φυσικό προστατευτικό του ανοσοποιητικού κατά της γρίπης, του κρυολογήματος, του βήχα, της βρογχίτιδας, των μολύνσεων και φλεγμονών του Αναπνευστικού Συστήματος, αλλά και βάμμα θυμαριού που εκτός των άλλων είναι και ισχυρό αντισηπτικό. Τα βάμματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ερεθισμένο λαιμό και αμυγδαλίτιδα, για γαργάρες (σε 1/3 φλιτζάνι νερό αραιώνουμε 1 ml βάμματος ή για εντριβές σε θώρακα και πλάτη (1 ml  βάμματος σε 50 ml αμυγδαλέλαιο)
    • Πολύ χρήσιμο είναι και το σιρόπι για κρυολόγημα – βήχα – ερεθισμένο λαιμό, από θυμάρι, εχινάκεια, καρπούς Άγριας Τριανταφυλλιάς που πίνουμε 1κ.σ. κάθε 3-4 ώρες για ενήλικες και 1κ.γ. για παιδιά: (σιρόπι φτιάχνουμε ένα δυνατό αφέψημο 2φλ. νερό και ½ φλ. Βότανο, αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σουρώνουμε, ρίχνουμε ¾ φλ. Μέλι και 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε καλά και βάζουμε σε σκουρόχρωμο δοχείο).
    • Προμηθευόμαστε Αιθέρια έλαια και φτιάχνουμε λάδια εντριβών με αυτά: Τα κατάλληλα αιθέρια έλαια για τα συνήθη προβλήματα του χειμώνα είναι:
      Βασιλικός, Γλυκάνισο, Δενδρολίβανο, Δάφνη, Ευκάλυπτος, Θυμάρι, Λεβάντα, Νιαουλί, Μαντζουράνα, Μέντα, Μαστίχα, Λεμόνι, Εστραγκόν, Ινούλα (ελένιο), Κυπαρίσσι, Tea Tree, Δασική Πεύκη.
      Για να χρησιμοποιήσετε τα αιθέρια έλαια σε λάδια εντριβών θα βάλετε σε ένα μπουκαλάκι 50 ml αμυγδαλέλαιο ή ελαιόλαδο και μέχρι 15 σταγόνες από 3 ή 4 διαφορετικά αιθέρια έλαια. Επίσης τα ίδια αιθέρια έλαια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καυστήρες διάχυσης χώρου ή για εισπνοές, όταν αντιμετωπίζουμε  αναπνευστικά προβλήματα.
  6. Οργανωτικότητα, αισιοδοξία, πίστη και θετικές σκέψεις έχουν πάντα ευεργετική επίδραση στον οργανισμό μας και μας βοηθούν να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα σωματικό ή ψυχολογικό.

ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

 

Νικολέτα Αναστασοπούλου

X