/*

Εργαστήριο Συστημικής Αναπαράστασης
Η τάξη, το σπίτι της αγάπης…

«Η τάξη, το σπίτι της αγάπης» είναι το πρώτο μέρος ενός τρίπτυχου..

 

Πρόκειται για:

Τρεις συναντήσεις που συνοψίζουν την σοφία των οικογενειακών αναπαραστάσεων.

Τρία βιωματικά εργαστήρια που προσφέρουν μια πυξίδα για το ταξίδι της ζωής.

Τρία σαββατοκύριακα που τιμούν τη ζωή στην πληρότητά της.

( Θα ακολουθήσουν: «Οι τρεις μαγικές λέξεις» και «Η δική μου ζωή». )

 

Η τάξη, το σπίτι της αγάπης..

Τι είναι πιο μεγάλο και πιο σημαντικό, η αγάπη ή η τάξη; Τι προέχει;

Οι «τάξεις» είναι αρχές που ασυνείδητα καθορίζουν κάθε οικογενειακό σύστημα. Κάθε φορά λοιπόν που αυτές οι αρχές ή τάξεις δεν τηρούνται, τότε προκύπτουν αρνητικές επιπτώσεις για τα μέλη του οικογενειακού συστήματος.

Είναι σημαντικό εδώ να γίνει κατανοητό, πως όταν μιλάμε για «τάξεις», δεν εννοούμε κανόνες ή νόμους, αλλά βιωμένη πραγματικότητα. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν μπορούμε να επιλέξουμε τις τάξεις – αυτές ενεργούν αυτόβουλα. Η αγάπη αποτελεί ένα μέρος της τάξης. Αρκετοί πιστεύουν ότι με την αγάπη θα μπορούσαν να υπερνικήσουν τις τάξεις – κάτι που είναι ωστόσο, φύση αδύνατον. Η αγάπη οφείλει να συμμορφωθεί στις τάξεις για να αναπτυχθεί. Με άλλα λόγια οι τάξεις στις οποίες αναφερόμαστε, δεν υπόκεινται στην επιθυμία μας.

 

«Οι τάξεις είναι μυστηριώδεις και άπιαστες. Μπορεί κανείς μόνο να τις αναγνωρίσει από το αποτέλεσμα τους. Εκδηλώνονται πάντα με διαφορετικούς τρόπους, ξανά και ξανά εκ νέου» – B.Hellinger

«Το να κερδίσει κανείς την επίγνωση των τάξεων της αγάπης είναι σοφία. Το να τις ακολουθήσει είναι ταπεινοφροσύνη.» – Bert Hellinger

« Η Αγάπη γεμίζει αυτό που περικλείει η Τάξη.

Η Αγάπη είναι το νερό και η Τάξη το δοχείο της.

Η Τάξη συγκροτεί.

Η Αγάπη ρέει.

Η Τάξη κι η Αγάπη είναι συνεργοί.

Η Ψυχή μας προσαρμόζεται με δυσκολία στην Αγάπη δίχως Τάξη.

Η Τάξη υπήρχε πριν από εμάς,

Ενεργεί ακόμα κι αν δεν την καταλαβαίνουμε.

Η Τάξη δεν εφευρίσκεται αλλά ανακαλύπτεται.·

Την συμπεραίνουμε από το αποτέλεσμά της στην Ψυχή μας. »

B.  Hellinger

Σχετικές Πληροφορίες

Η Μέθοδος:

Η Συστημική Αναπαράσταση είναι μια βιωματική μέθοδος συστημικής θεραπείας και συμβουλευτικής ανθρώπινων σχέσεων που θεμελίωσε ο διάσημος Γερμανός ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος Bert Hellinger*, τη δεκαετία ’80.

Η Συστημική Αναπαράσταση πραγματεύεται την εμπλοκή και την συμφιλίωση τόσο στο οικογενειακό σύστημα όσο και σε άλλα μεγαλύτερα συστήματα. Μέσω αυτής, μπορεί κάποιος να δει και να περιγράψει τις αόρατες δυναμικές που κρύβονται σ’ ένα σύστημα και στις οποίες εγκλωβίζονται τα μέλη του, μ’ έναν όχι υγιή τρόπο. Μόνο αφού κάποιος πρώτα αποκαλύψει αυτές τις δυναμικές, μπορεί έπειτα να ψάξει και να βρει τον δρόμο προς την λύση. Σύμφωνα με τον Bert Hellinger, για να ευοδωθούν οι ανθρώπινες σχέσεις, προϋπόθεση είναι να δει κανείς και να αποδεχτεί την πραγματικότητα ως έχει, και όχι όπως θα ήθελε να είναι.

Με την βοήθεια της Συστημικής Αναπαράστασης μπορεί κάποιος να βρει λύσεις σε υπαρξιακά προβλήματα και σε συγκρούσεις που αφορούν τις σχέσεις των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί επίσης, ότι πολλές σωματικές και ψυχικές ασθένειες μπορεί να οφείλονται σε τέτοιες συγκρούσεις και η λύση τους, μπορεί να ενεργοποιήσει τις αυτοθεραπευτικές δυνάμεις της ψυχής.

*Ο Μπερτ Χέλλινγκερ αποκαλεί συνήθως την μέθοδο πνευματική, φαινομενολογικά φιλοσοφική αντί για ψυχοθεραπευτική, και αντιλαμβάνεται τον εαυτό του ως φροντιστή της ψυχής αντί για ψυχοθεραπευτή.

Πότε?

Σαββατοκύριακο, 14 & 15.10.2017

11.00 – 19.00

Πού?

Πολυχώρος Χείρωνας: Αίθουσα «Χείρωνας»
Παιανία - 19ο χλμ. Λεωφόρου Αθηνών-Λαυρίου

Πόσο?

120 ευρώ (δε συμπεριλαμβάνεται φ.π.α.)

Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται μεσημεριανός μπουφές.

Διοργανωτής

συντονίστρια

ΟΛΓΑ ΜΠΑΣΙΟΥΔΗ
Σύμβουλος και συντονίστρια Συστημικής Αναπαράστασης
Γεννήθηκα, μεγάλωσα και έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου στην Θεσσαλονίκη. Οι φιλοσοφικές μου ανησυχίες και η αγάπη μου για τη θεραπευτική με οδήγησαν, πριν από πολλά χρόνια, να ξεκινήσω ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης.

Αναζητούσα λύσεις βαθιές και ουσιαστικές, διαρκείς κι αληθινές - λύσεις ζωής.

Τα αναπάντητα ερωτήματά μου και τα προβλήματα της ζωής με οδήγησαν, κοντά στον Bert Hellinger και τη συστημική αναπαράσταση. Η πρώτη μου εμπειρία από τη δουλειά του υπήρξε συγκλονιστική. Άρχισα, λοιπόν, από τότε, το 2002, την προσωπική μου θεραπεία δίπλα στον Δημήτρη Σταυρόπουλο, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Συστημικής Αναπαράστασης. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησα και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ινστιτούτου, το οποίο ολοκλήρωσα το 2007. Παρακολούθησα επίσης πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια του ίδιου του Μπερτ Χέλινγκερ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Θεωρώντας, ωστόσο, ότι το πιο σημαντικό μέρος αυτής της εκπαίδευσης είναι η βιωματική γνώση που έρχεται μέσα από την προσωπική εμπειρία, συνέχισα την εκπαίδευσή μου κοντά στην Eva Hanggi, τον Gerhard Walper, την Zeynep SevilGuven και άλλους συστημικούς θεραπευτές. Παράλληλα, ολοκλήρωσα ένα διετές πρόγραμμα αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης .

H αναζήτησή μου στο χώρο της θεραπευτικής δε με έχει φέρει ακόμη στον τελικό προορισμό μου. Στις αρχές του 2010 ξεκίνησε για μένα ένας νέος κύκλος ο οποίος περιλαμβάνει μαθητεία στην πνευματική θεραπεία, σε συνδυασμό με την συστημική αναπαράσταση κοντά στον Ron Young. Ακόμα, ήρθα σε επαφή και συνδέθηκα με την θεραπευτική που έχει τις ρίζες της στη σοφία αρχαίων Σαμανικών παραδόσεων.

Το 2012 ολοκλήρωσα επίσης την εκπαίδευσή μου στην Θεραπεία του Τραύματος & amp; της Μετατραυματικής Διαταραχής (PTSD) με την Dr. Jane Simington, η οποία συνδυάζει σύγχρονες έρευνες και κλασσικές προσεγγίσεις με τις γνώσεις αιχμής των νευρο-επιστημών και την οπτική της Υπερ-προσωπικής Ψυχολογίας. Το 2013 -2014, ως συνέχεια και επέκταση της θεραπείας τραύματος, ολοκλήρωσα την εκπαίδευση στην θεραπεία πένθους.

Μαθήματα ελληνικής φιλοσοφίας συνοδεύουν τα βήματά μου από το 2011 έως και σήμερα.
X