/*

Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική: Ένα αρχαίο, αλλά και απόλυτα σύγχρονο θεραπευτικό σύστημα

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (ΠΚΙ) αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα θεραπευτικά συστήματα του πλανήτη μας. Στην διαδρομή της μέσα σε χιλιάδες χρόνια διατηρεί τη ζωντάνια της ακόμη και σήμερα, μέσα από τη συνεχόμενη πρακτική της, τόσο στην Ανατολή, όσο πλέον και στη Δύση. Η συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητά της οφείλεται στις αρχές και στη θεωρία της, που επιβεβαιώνονται σταθερά στην καθημερινή ζωή μέσα από την παρατήρηση και την κατανόηση των φυσικών νόμων, καθώς και από την αποτελεσματικότητα που έχει μία θεραπεία, όταν εφαρμόζεται στη βάση των αρχών αυτών.

Η αναγνώριση των φυσικών νόμων και η ενσωμάτωσή τους στο σωματικό και ψυχολογικό μας πεδίο, μας προσφέρει τη δυνατότητα να βιώνουμε την ύπαρξή μας ως μέρος του όλου, δηλαδή της πλάσης. Η συνειδητότητα που αφυπνίζεται τότε, γίνεται η κινητήριος δύναμη που μας οδηγεί σε έναν τρόπο ζωής πολύ πιο ευεργετικό, όχι μόνο για την ατομική ευημερία, αλλά και για το όφελος της κοινωνίας και του οικολογικού περιβάλλοντος.

Στην ΠΚΙ η κατανόηση του ανθρωπίνου σώματος γίνεται μέσα από μία ολιστική αντίληψη που συνδέει την Ύπαρξη με τους συμπαντικούς νόμους. Η σύνδεση αυτή παρουσιάζεται με πνευματικό τρόπο στο φιλοσοφικό σύστημα του Ταοϊσμού όπου τα πάντα είναι αλληλοεξαρτώμενα και αμοιβαία διαδραστικά. Τίποτα δεν είναι αποκομμένο, τίποτα δεν είναι αποκλεισμένο. Τα πάντα αναλύονται και ερμηνεύονται με αναφορά στο όλον.

Το σώμα είναι μία οργανική ολότητα που ενώνεται με τη μητέρα φύση στις διάφορες εναλλαγές της. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν επηρεάζεται μόνο από τον τρόπο ζωής και την έμφυτη προσωπική ιδιοσυγκρασία, αλλά και από την κυκλική κίνηση του ηλιακού φωτός, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και στην κάθε εποχή του χρόνου. Το σώμα αντιδρά με διαφορετικό τρόπο την εποχή π.χ. της Άνοιξης από την εποχή του Φθινοπώρου και διαφορετικά στο κρύο από τη ζέστη. Έτσι, σημαντικό ρόλο στην οργανική κατάσταση του ατόμου παίζουν η εκάστοτε γεωγραφική θέση και οι περιβαλλοντικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου. Κατά συνέπεια, στην ΠΚΙ, το φυσικό περιβάλλον και η ποικιλομορφία του λαμβάνονται σοβαρά υπ όψιν για την κατανόηση και την αντιμετώπιση των παθήσεων.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στην κατάσταση της υγείας παίζουν και τα συναισθήματα που βιώνουμε, ιδιαιτέρως όταν είναι πολύ έντονα ή διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος σκέψης και τα συναισθήματά μας είναι για το σώμα ενεργειακές συχνότητες, που επηρεάζουν άμεσα τα εσωτερικά μας όργανα και τις λειτουργίες τους. Θα αποκαλούσαμε αυτές τις συχνότητες «ενεργειακές οντότητες» που εγκαθίστανται μέσα μας και έχουν επιπτώσεις όχι μόνο στην ψυχολογική, αλλά και στη σωματική μας κατάσταση. Πολύ συχνά, η παθολογία του σώματος είναι η εκδήλωση μιας μακροχρόνιας και καλά ριζωμένης συναισθηματικής ανισορροπίας από βαριά συναισθήματα που δεν τους δώσαμε την ευκαιρία να εκφραστούν και να εξυγιανθούν.

Σύμφωνα λοιπόν με την ΠΚΙ, μπορεί να εφαρμόζονται διαφορετικές θεραπείες για τις ίδιες ασθένειες, ενώ διαφορετικές παθήσεις να αντιμετωπίζονται με παρεμφερή τρόπο. Με άλλα λόγια, η ίδια πάθηση μπορεί να έχει διαφορετική κλινική εκδήλωση, όχι μόνο από άτομο σε άτομο αλλά και από εποχή σε εποχή ή από τόπο σε τόπο και να αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο στη θεραπεία, ενώ διαφορετικές παθήσεις μπορεί να μοιράζονται το ίδιο σύνδρομο (κατά την ΠΚΙ) και να έχουν την ίδια αντιμετώπιση θεραπείας, μόνο και μόνο επειδή επιδρούν συγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες στο σώμα.

Η μελέτη της ΠΚΙ μάς βοηθά να ζήσουμε μία ζωή ισορροπίας, αρμονίας και ευεξίας. Αφυπνίζει τη δύναμη που θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα της έκφρασης των ατομικών ικανοτήτων και ταλέντων. Φέρνει σε επαφή τον άνθρωπο με τους νόμους της φύσης και ενοποιεί στην αντίληψή του το σώμα, το νου και την ψυχή,  δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία να βιώσει μια μακρόχρονη και ουσιαστική εμπειρία υγείας με ενεργητικό τρόπο.

Η ΠΚΙ παρατηρεί και μελετά τους φυσικούς νόμους που διέπουν το εξωτερικό και το εσωτερικό -του σώματος- περιβάλλον, των οποίων οι αρχές δεν μεταβάλλονται από το πέρασμα του χρόνου. Γι’ αυτό ακόμη και σήμερα παραμένει ένα απόλυτα ζωντανό θεραπευτικό και φιλοσοφικό σύστημα, που βρίσκει εφαρμογή σε όλο το φάσμα της φυσιολογίας και παθολογίας του ανθρώπινου οργανισμού.

Ο βελονισμός, η βοτανοθεραπεία, η θεραπεία με θερμότητα (μοξαθεραπεία), οι βεντούζες, συγκεκριμένες τεχνικές μασάζ και η θεραπεία μέσω της διατροφής είναι οι τρόποι παρέμβασης που χρησιμοποιεί η ΠΚΙ, ώστε να διατηρηθεί ή να επανέλθει η ισορροπία του εσωτερικού οικοσυστήματος του σώματος.

 

Άρθρο της Άρτεμης Καρνέζη – Photo: Author/Depositphotos

Πρώτη δημοσίευση στην Εναλλακτική Δράση

 

Με μεγάλη χαρά, ο Πολυχώρος του Εγχειρήματος «Χείρωνας» φιλοξενεί και διοργανώνει από το ερχόμενο φθινόπωρο ένα ετήσιο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη βασική θεωρία της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής, το οποίο θα συντονίσει η πολύ έμπειρη θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια Άρτεμις Καρνέζη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Ετικέτες: TCM, Χείρωνας σε Δράση
X